Eskişehir klima santrali servisi olarak konfor veya endüstriyel amaçla kullanılan klima santrallerinin daima tam performansla çalışabilmesi adına hizmetler vermekteyiz.
İklimlendirme(Klima) Santrali
İklimlendirme (Klima) Santrali: Klima Santrali, atmosferden alınan taze havanın çeşitli şartlandırmalardan sonra mahale gönderilmesini sağlayan cihazdır. Klima santrali çalışma prensibi dahilinde bölgeye taze hava verilmesi, sıcaklık ve nem oranının ayarlanması, havanın toz ve parçacıklardan arındırılması söz konusudur. Klima santralinin diğer ısıtma veya soğutma yapan cihazlardan ayıran en önemli özelliği mahalin taze hava ihtiyacını karşılamasıdır.
İklimlendirme: Havanın sıcaklığının, neminin ve temizliğinin yaşanan mekanlardaki insanlar için gerekli konfor şartlarına işlenerek getirilmesi olarak tanımlanabilir.
Amacı: Kapalı mahalin havasını ısı, nem, temizlik ve hava hareketi açısından istenilen konfor şartlarına uygun hale getirmektir.
Görevi: Hedeflenen bölgeye taze hava verilmesini, sıcaklık ve nem oranının ayarlanmasını, havanın toz ve parçacıklardan arındırılmasını sağlar.
Klima santralleri kullanılacağı mahalin koşullarına göre çeşitlilik gösterir. Bunlar ;
Karışım Havalı Klima Santrali
Bu santrallerde egzoz havası ile taze hava karıştırılmaktadır. Her ortam için uygun olmayan bu sistem hastane, mutfak gibi yerlerde kullanılamaz.
Isı Geri Kazanımlı Klima Santrali
Egzoz havası taze havaya karışmaz. Sadece birbirlerinin enerjilerini birbirlerine aktararak havayı düzenler. Verimlidir ve enerji geri kazanımı sağlar.
Taze Havalı Santral Sistemi
Egzoz işlemi hücreli aspiratörler sayesinde yapılır. Santral atmosferden aldığı havayı kullanır.
Hijyenik Klima Santrali
Adından anlaşılacağı gibi hijyenik alanlar için uygun olan özel bir sistemdir. Bu sistemin kurulumunda son derece hassas davranılmalıdır. Klimanın parçaları mikroorganizma üretmeyecek özellikte olmalı, temizliği ve bakımına çok dikkat edilmelidir.
Klima santrali nasıl çalışır sorumuzun her sistem için farklı bir cevabı vardır. Ancak genel olarak bütün klima çeşitlerinde;
- Damper (taze hava ve egzoz veya karışım )
- Filtre
- Isıtma serpantini
- Soğutma Serpantini
- Vantilatör
- Aspiratör bulunur.
Yukarıda kısaca bahsettiğimiz Klima santrali ünitelerini daha detaylı olarak açıklayalım.
Damper: Damperler havanın debi ayarı yapılması veya komple hava akışının kesilmesi gereken durumlarda kullanılırlar. Damper kanat milleri bir müşterek tahrik sistemi ile birbirine bağlantılıdır ve böylece beraber hareket etmektedirler. İstenilirse elle veya motorla kontrol edilmeye uygun yapıdadır.
Filtreler: İklimlendirme sektöründe nitelikli havaya olan ihtiyaç, özellikle konfor, hijyenik, elektronik ve benzeri özel uygulamalarda ortaya çıkmaktadır. Havayı ısı, nem vb. yönlerden şartlandırmanın yanı sıra, havanın temizlenmesi (arındırılması) de, son derece önem arz etmektedir. Bu arındırma işlemi, birçok çeşidiyle “FİLTRELER” tarafından sağlanabilmektedir. Filtre çeşitlerinden bahsedecek olursak;
Ön Filtreler: Klima Santrallerinde, çeşitli tipte filtreler kullanılmaktadır. Ön filtreler; kaba toz ve lifleri tutma özelliğiyle G4 sınıfındandır.
- Radyoaktif Hepa
- Karbon Filtreler
- Yağ tutucu kaset
- Lif tutucu kaset vb. filtreler de bulunmaktadır.
Ön Isıtıcılar: Ön ısıtıcı genellikle kışın gereken bir ısıtma ünitesidir. Hava belli sıcaklıklarda belli miktarlarda nem alabilir. Daha fazla nem için havayı ısıtmak gerekir. Bu amaçla iklimlendirme santraline nemlendiriciden önce konulan ısıtıcıya ön ısıtıcı denir.
(Son ısıtıcı ile ön ısıtıcı arasındaki en temel fark ön ısıtıcının nem kapasitesini arttırması, son ısıtıcının ise mahale üflenilecek havanın ısı ihtiyacını karşılamaktır.)
Fanlar havayı mahale basıyorsa vantilatör, mahalden hava emip dışarı atıyorsa aspiratör olarak adlandırılır.
Nemlendirici
Mevcut havanın içerisindeki su buharı ( nem ) gerekli konfor şartlarındaki miktarı karşılamadığı zamanlarda nemlendiriciler tarafından havanın su buharı miktarının artırılmasıdır. 3 çeşit nemlendirici vardır. Bunlar;
Sulu Nemlendirme: Bu teknoloji, suyun yüksek basınç ile çok küçük bir nozul deliğinden geçmeye zorlanması esasına dayanır.Sonuç olarak küçük su damlacıklarından ince sis elde edilir. Bu sis neredeyse 1 saniye içinde buharlaşır.
Buharlı Nemlendirme: Buharlı nemlendiricilerde buhar üretimi su içerisinde bulunan mineraller ile elektrotlar arasında elektrik akımı oluşturarak açığa çıkan ısı enerjisi ile buhar üretimini sağlamak yolu ile yapılır. Üretilen bu buhar, nemlendirici ile birlikte sağlanan buhar hortum ve difüzörleri aracılığı ile kanal veya klima santrali içerisine yada özel dağıtım başlığı vasıtası ile direkt olarak mahalle iletilebilir. Genellikle buharlı nemlendiriciler kullanılmaktadır.
Evoparatif Nemlendirme: Bir su tankı ve pompalı yağmurlama sistemlerinden oluşur, tanktaki su pompa ile pedlerin üzerine basılır, ıslanan pedlerin üzerinden geçen hava gizli ısı ile suyu buharlaştırarak bünyesine alır. Böylece havanın sıcaklığı bir miktar azaltılır.
Klima santralleri hakkında temel bilgileri öğrendikten sonra asıl anlatmak istediğim konu klima santrallerinde otomasyon nasıl yapılır. Bildiğimiz gibi hepimiz konforlu ortamlarda yaşamak istiyoruz insan vücudu için en ideal konfor sıcaklığı 21-23 derece arasındadır. Otomasyonun amacı giderlerin minimum seviyede tutularak konforun sağlanmasıdır. Bu konforda bazı yardımcı elemanlarla sağlanır.
- Anemometre: Hava hızını ölçen cihazlardır. Damperin önüne yerleştirilir.
- Higrometre: Hava nemini ölçen cihazlardır. Mahale yerleştirilir.
- Higrostat: Hava nemini kontrol eden cihazlardır. Nemlendiriciye yerleştirilir.
- Anemostat: Hava hızını kontrol eden cihazlardır. Damperlerin bulunduğu servis motorlara yerleştirilir.
- Termohigrometre: Havanın hem nemini hem sıcaklığını ölçen cihazlardır.
Psikrometrik Diyagram
İklimlendirme sistemleriyle ilgili problemlerin çözümünde nemli havanın termodinamik özellikleri ile ilgilenen bilim dalı olan psikrometriden ve dolayısıyla psikrometrik diyagramlardan faydalanılır.
Yaş Termometre Sıcaklığı (YTS)
Havanın ısısı değişmeden doygunluk durumuna getirilerek ölçüldüğü sıcaklıktır. Psikrometrik diyagramda gösterimi şöyledir;
Entalpi
Islak havaya ısıtılması esnasında verilmesi ya da soğutulması esnasında alınması gereken ısı miktarıdır. Birimi kj/kg’dır. Psikrometrik diyagramda gösterimi şöyledir;
Çiğ Noktası Sıcaklığı (Yoğuşma Sıcaklığı)
Havanın içinde bulunan mutlak nem miktarının değişmeden doygunluk durumuna getirilmesidir. Psikrometrik diyagramda gösterimi şöyledir;
Bağıl Nem
Havanın içindeki su buharının kısmi basıncının o havanın çiğ noktasındaki nemin doyma basıncına oranıdır. Psikrometrik diyagramda gösterimi şöyledir;
Özgül Nem
Mevcut havada bulunan birim miktardaki nemli havanın ihtiva ettiği su buharı miktarına denir. Kısaca 1 kg havadaki nemin gram cinsinden miktarıdır. Psikrometrik diyagramda gösterimi şöyledir;
Kuru Termometre Sıcaklığı (KTS)
Termometreden okunan değerdir. Psikrometrik diyagramda gösterimi şöyledir;
Eskişehir’de yılların tecrübesi ile iklimlendirme hizmetleri üzerine uzmanlaşan Mevsim İklimlendirme, deneyimli kadrosu ve 20 yıllık tecrübesi ile sizlere en kaliteli ürün ve hizmeti sunmayı prensip haline getirmiştir. Endüstriyel, kurumsal ve Devamı
Copyright © 2003-2021 Saruhan Web Ajans | Tüm Hakları Saklıdır.